Kakel är vattentätt, vilket gör det idealiskt för användning i kök där det kan förekomma spill av vätskor och stänk från matlagning och diskning. Keramiska och porslinskakel är mycket hållbara och motståndskraftiga mot slitage. De är inte benägna att repas eller skadas av köksredskap eller tunga föremål. Kakel tål höga temperaturer, vilket gör det lämpligt för användning runt spisar och ugnar. Kakel kan användas för att täcka sidoytorna av köksöar och bardiskar, vilket ger en enhetlig design i köket.
Kakel är enkelt att rengöra. Smuts och matrester kan torkas bort med en fuktig trasa eller svamp och vanligt rengöringsmedel.
Kakel finns i en mängd olika färger, mönster och texturer, vilket ger dig möjlighet att anpassa ditt kök efter din personliga stil och önskemål.
En vanlig användning av kakel i köket är som baksplash, det vill säga den vertikala ytan ovanför köksbänken och spisen. Kakelbaksplashen skyddar väggen från stänk och spill samtidigt som den skapar en dekorativ accent i köket. Vissa kök använder kakel som bänkskiva. Det är ett motståndskraftigt material som tål värme, vilket är fördelaktigt vid matlagning.